Чи можна ставити свічки за здоров’я після того як були поставлені свічки за упокій?

Запалювання свічок

Запалювання свічок у православному храмі є не просто древньою традицією, але несе в собі безліч символів.

Толкователь літургії блаженний Симеон Солунський (XV століття) говорить, що чистий віск означає чистоту і нескверний людей, його приносять. Він приноситься на знак нашого каяття в упертості і свавіллі. М’якість і податливість воску говорить про нашу готовність виконувати волю Божу. Горіння свічки означає обoженіе людини, її перетворення в нову тварюка дією вогню Божественної любові.

Свічка є свідченням віри, причетності людини до Божественного світла. Вона зримо висловлює полум’я нашої любові до Господа Ісуса Христа, Пречистої Божої Матері, ангелам або святим. Не можна ставити свічку формально, з холодним серцем. Зовнішня дія має бути доповнене молитвою, хоча б найпростішою, своїми словами.

Запалюють свічки під час скоєння багатьох церковних служб. Їх тримають в руках новопросвещённие під час таїнства Хрещення, зі свічками моляться наречений і наречена, коли поєднуються один з одним в таїнстві Шлюбу. Серед безлічі палаючих свічок здійснюється чин відспівування. Зі свічками богомольці йдуть на хресний хід.

Немає обов’язкових правил, в якій послідовності, куди і скільки ставити свічок. Їх покупка – мала жертва Богу, добровільна і необтяжлива. Благодать Божа, що подається людині, що ставить свічки, не залежить від їх розміру і вартості.

Ті, хто справно відвідують храм, намагаються кожен раз поставити декілька свічок: до святкової ікони, що лежить на аналої посеред церкви; до образу Спасителя або Богородиці – за здоров’я своїх рідних і близьких; до Розп’яття на прямокутний столик-підсвічник (переддень) – спокій спочилих.

Іноді трапляється так, що в свічнику перед іконою немає вільного місця, всі зайняті палаючими свічками. Тоді не варто заради власної свічки гасити іншу, доречніше попросити служителя поставити її в благе час. І не треба бентежитися, що вашу недогоревшей свічку погасили після закінчення служби: жертва вже прийнята Богом.

Нема чого слухати розмови про те, що свічку слід ставити тільки правою рукою; що, якщо вона погасла, значить, будуть нещастя; що оплавляється нижній кінець свічки для стійкості в лунці – гріх, і т. д. Суворий багато, і всі вони безглузді.

Богу приємна воскова свічка. Але горіння серця Він цінує більше. Наше духовне життя, участь у богослужінні не обмежуються свічкою. Сама по собі вона не звільнить від гріхів, що не з’єднає з Богом, не дасть сил до невидимої боротьби, адже нас рятує не символ, а справжня сутність – Божественна благодать.

Молитва є невід’ємною частиною духовного життя християнина. За двотисячоліття історію Церкви в її скарбницю зібрано безліч різних молитвослів’їв. Але скільки б ми не читали канонів, акафістів, молитовних правил, і до і після їх читання повинна відбуватися наша особиста молитва до Бога.

Схоже:

  • погасла свічка за здоровя
  • чи мжна ставити парацетамолуву січку після вірусноїо
  • чи можна кончати з свічками
  • чи можна кончати якщо використовувати свічки

Comments are closed.