Дорога до Храму. ru

Перші кроки в Храмі.

Наталія Сухинина

День, коли ми були в храмі, не дарма прожитий день. Ми поминаємо рідних і близьких, беремо участь у богослужінні, ми молимося за тих, кому погано, і дякуємо за Божу милість. Ми вчимося миритися і бути краще, вчимося каятися і радіти, терпіти і радіти. І не треба розгублено дивитися по сторонах, конфузитися і тим більше гніватися, якщо раптом щось зробили не так і отримали за це “не так” надміру.

Ієромонах Нектарій (Морозов)

«Церква – єдине Богом уготоване притулок на землі для тих, хто шукає Його, шукає вічного спасіння, хоче бути не сам по собі, а разом зі своїм Творцем і Отцем. Тільки Церква залишив Господь на землі, як Свій будинок, Своє таємниче, але таке доступне для нас обіталіще. І всі дороги, які не ведуть до храму, не потрібні: вони ведуть в нікуди ».

Ні в якій мірі не слід бентежитися своєї некомпетентності і виникаючими, можливо, непорозуміннями. Потрібно вчитися відчувати серцем, а не розумом. Незнання обрядів і мови богослужіння ніяк не применшують наша участь в ньому (хоча, звичайно, ускладнюють – але це якраз справа поправна). У Церкві існує приказка: «Ти не розумієш (що відбувається в твоїй душі під час богослужіння) – зате біси всі розуміють (і біжать)». Вплив соборної молитви, благодаті Таїнств і святинь на глибини нашої душі незрівнянно важливіше рассудочного усвідомлення – і действенней на шляху духовного зростання.

Входити до церкви, виходити з неї і стояти в ній слід з благоговінням. Входячи, ми осіняємо себе хресним знаменням. Чоловіки входять в храм з непокритою головою, жінки – з покритою. Для жінок це правило не носить характеру суворої обов’язковості і не скрізь дотримується, однак його слід дотримуватися, щоб не бентежити тих, хто звик його дотримуватися.

Досить часто доводиться чути від людей: ось мовляв хочу прийти до церкви, але відчуваю себе ніяково, бо не знаю, як правильно хреститися, як правильно поставити свічку, подати записку за здоров’я чи за упокій, замовити молебень або панахиду і т. д.

Про перші кроки в Церкві. Як людина уявляє собі Церква і церковне життя, і чого Церква чекає від прихожого до Православ’я.

Інтерв’ю з протоієреєм Дмитром Смирновим

Православна Церква має стародавній звичай приносити молитви Богові за покійних в третій, дев’ятий і сороковий дні після смерті. Поминають покійних і у день смерті щорічно. Часто запитують, чому встановлено саме ці дні. З таким питанням Святий Макарій Олександрійський звернувся до ангелів, які супроводжували його по пустелі. Ангел відповів: “Бог не дав робити в Церкві Своїй щось непотрібне і даремне, але влаштував таїнства і повелів здійснювати їх.”

Яким святим молитися в різних хворобах та інших потребах.

Православні християни, брати і сестри! На нашій грішній землі Св. Храм є єдине місце, де ми можемо ховатися від бур і негод життя, від життєвої морального бруду. Храм є подібність неба на землі; в Храмі з нами “невидимо сили небесні служать”. Пам’ятайте і знайте: Св. Храм є Дім Божий, в якому Сам Бог невидимо перебуває, а тому і поведінку наше в храмі має відповідати його святості і величі.

Обов’язки наші до Бога пропонуються першими чотирма заповідями, а по відношенню до ближніх – в шести інших. Таким чином на двох скрижалях вони і були дані Мойсеєві в Старому завіті.

Священик Данило Сисоєв

З книги “Якщо ти ще не хрестився”.

Православне християнство – це релігія розуму, розум же, просвітлений Духом Божим, легко розірве – як павутину – всі хитрощі ворога.

“Освячена вода, – як писав святитель Димитрій Херсонський, – має сили до освячення душ і тілес всіх, що користуються нею”. Вона, прийнятна з вірою і молитвою, лікує наші тілесні хвороби.

Спочатку апостоли все робили самі – хрестили, проповідували, займалися найрізноманітнішими господарськими питаннями, збором і розподілом пожертвувань і т. д. Але число віруючих швидко збільшувалася. Тому було прийнято рішення, що господарськими і матеріальними питаннями будуть відтепер займатися спеціально вибрані представники громади, щоб апостолам вистачало часу на виконання своєї прямої місії – здійснення богослужінь і проповіді Воскреслого Христа. Було обрано сім чоловік, які стали першими дияконами християнської Церкви (від грец. Diaconos – служитель). Диякон – це перша ієрархічна щабель священства.

Comments are closed.