Кетамін. Властивості і застосування касторової олії

Кетамін. Властивості і застосування касторової олії

Кетамін отримують з рицини – африканської рослини, яке ботаніки відносять до молочайних. Росте цей кущ, або дерево, на північному сході африканського континенту; може прожити 10 років і досягти висоти 10 м, але в північних регіонах ця рослина не таке високе – це чагарник, не набагато вища 2 м, і люди часто вважають рицину декоративною рослиною, не маючи поняття про її користь і лікувальні властивості.

З незапам’ятних часів люди знали, як отримати з рицини цілюще масло: найбільше досягли успіху в цьому єгиптяни – вже близько 5000 років тому вони використовували масло не тільки в своїх численних релігійних обрядах, але і лікувалися їм – вони знали про його проносних властивості, – готували з ним косметику – доглядати за собою єгиптяни любили. Втім, як косметику його застосовують на його батьківщині досі: воно ефективно знищує шкідливі бактерії, заліковує маленькі подряпини і ранки, пом’якшує і вирівнює шкіру. Кетамін місцеві племена навіть застосовують в кулінарії: вони готують на ньому їжу. При нагріванні в ньому руйнуються токсини, а проносні властивості втрачаються; здавна його застосовували і в технічних цілях, для обробки шкур і вичинки шкір.

Пізніше араби навчилися вирощувати сорти рицини, в яких було дуже багато масла; потім воно стало популярним в Індії: їм лікувалися, готували з ним косметику, наливали в світильники і т. д. Рицина поширювалася по світу з мореплавцями і мандрівниками: вона потрапила в Європу і Америку, де її теж навчилися використовувати. Швидко оцінили властивості касторової олії англійці: вони застосовували його не тільки в косметології та парфумерії, але і як технічну змазку – це відбувалося якраз під час промислової революції.

У нашій країні рицину стали вирощувати тільки в XIX столітті – її привезли з Персії. Росла вона в теплих регіонах: в Краснодарському краї, на Кавказі, на півдні Поволжя; з 1916 року її почали вирощувати більше, але в 40-ті-50-ті роки посіви рицини значно скоротилися. Зараз більшу частину масла рицини ми купуємо за кордоном – основними його постачальниками для Росії стали Китай та Індія.

Для отримання касторової олії використовується насіння рицини – є два прийнятних способу, щоб його отримати. Масло нижчої якості отримують способом гарячого віджимання, а більш чистим і корисним є олія холодного віджимання – якраз його і застосовують не тільки у виробництві косметики, а й у медицині – саме це масло продається в аптеках.

Кетамін складається з жирних кислот . Серед них основною є ріцінолеіновой – її близько 90%, і саме вона робить масло лікувальним. Також в касторовій олії є й інші жирні кислоти. олеїнова і лінолева, і – в малих кількостях – пальмітинова і стеаринова.

Властивості касторової олії

Жінкам, у яких шкіра схильна до лущення і часто обвітрюється, відомі пом’якшувальні і заспокійливі властивості масла рицини: якщо шкіра проблемна або дуже суха. це масло може допомогти в більшості випадків. У догляді за волоссям касторове масло використовується частіше, ніж багато інших масла, завдяки своїй м’якості; а про те, що з його допомогою можна повернути густоту і блиск віям, сьогодні знає більшість жінок.

З дитячих років ми знаємо і про те, що масло рицини – в просторіччі «касторка», активно застосовується в медицині – як правило, ми чули про проносних властивості цього масла. Однак лікувальних властивостей у нього багато: воно допомагає знімати запалення, пом’якшує шкіру і слизові оболонки, має загальнозміцнювальну дію на весь організм, зменшує больові відчуття, знімає спазми і т. д.

Застосування касторової олії

Розповісти докладно про його застосування не вийде, але можна перерахувати хоча б деякі проблеми зі здоров’ям, з якими воно успішно бореться.

Кетамін лікує шкірні захворювання, рани, запалення . забої. пухлини, виразки, варикозне розширення вен. і геморой у тому числі; жіночі та очні захворювання, проблеми ШКТ; зменшує кашель; усуває запори. метеоризм і стимулює випорожнення кишечника; усуває м’язові болі; застосовується в акушерській практиці – з його допомогою стимулюють пологи. У фармакології масло рицини вводиться до складу різних препаратів, мазей і бальзамів – це масло є одним з основних компонентів такого відомого лікувального засобу, як мазь Вишневського.

Проносні властивості касторової олії

Про те, що касторове масло – відмінне проносне . ми знаємо ще з дитячих книжок, і діє воно наступним чином. Потрапляючи в кишечник, впливає на його рецептори, і підсилює перистальтику – після його прийому проносний ефект проявляється вже через 5-6 годин.

Прийом масла не дуже зручний, але раніше проносних засобів було не так багато, тому воно користувалося популярністю. Дорослим потрібно приймати по 15-30 желатинових капсул протягом півгодини, а дітям – по 10 капсул; ковтати все капсули відразу не можна, але можна приймати чисте рицинова олія, по 1-2 ст. л. Причину запорів масло не усуває, тому при непрохідності кишечника його не можна застосовувати.

Лікування касторовою олією

Маслом рицини лікують тріщини прямої кишки і геморой. на ніч вставляють у пряму кишку просочені їм марлеві тампони, або вводять його в капсулах.

При застуді і бронхіті масло теж давно застосовується в народній медицині – у поєднанні зі скипидаром воно особливо ефективно.

Використовувати треба жовчний скипидар, одержуваний з терпентіна – рідкої смоли хвойних дерев: масло спочатку нагрівають, а потім змішують з ним у співвідношенні 2: 1. Суміш втирають в груди і спину в теплому вигляді, масажними рухами, надягають теплий одяг або лягають під ковдру – звичайно, краще робити це на ніч. При необхідності можна розтиратися через кожні 3-4 години – стан буде швидко поліпшуватися. Вбирається касторове масло швидко, і на одязі слідів практично не залишається. При втоми і почервоніння очей можна закопувати в них касторове масло, по 1 краплі в кожне око, перед сном. Якщо робити це вдень, то буде заважати тимчасово утворюється масляна плівка.

Застосування касторової олії для шкіри

У домашніх умовах, при догляді за шкірою. його зазвичай змішують 1: 2 або 1: 3 з іншими натуральними базовими косметичними оліями, нагрівають суміш масел на водяній бані, і кілька разів на день наносять її на проблемні ділянки шкіри.

Такі масляні суміші можна використовувати для усунення зморшок навколо очей. суміш акуратно вбивають у шкіру на ніч подушечками пальців.

Засіб для пом’якшення губ. масло рицини 4 частини, вазелін – 3 частини – підігріти на водяній бані, трохи остудити і нанести на губи.

Можна зробити менш помітними пігментні плями і веснянки. якщо змащувати їх маслом 3-5 разів на день, локально, щоб воно не потрапляло на інші ділянки. Бородавки і шкірні нарости можна «вивести» таким же способом.

Застосування касторової олії для волосся

Лупа – це для багатьох проблема з волоссям № 1, і не дарма виробники шампунів так активно рекламують засоби, що дозволяють від неї позбутися. Зробити це можна і за допомогою масла рицини, навіть якщо просто втирати його в шкіру голови перед миттям, і тримати 25-30 хвилин. Шкіра голови зволожиться, лущення зникне, а значить, «піде» і лупа.

Ефективно масло рицини і в сумішах. Якщо взяти по 1 ст. л. масла рицини і оливкового. додати до них сік? лимона, і цю суміш наносити на шкіру голови і волосся, кількість лупи почне зменшуватися, а потім вона зникне зовсім. Волосся при цьому стануть більш здоровими, блискучими і шовковистим.

Дуже простий рецепт: змішати касторове масло з настойкою календули, яка є в будь-якій аптеці. Цю суміш теж застосовують за півгодини до миття голови – результати виходять прекрасні, якщо робити це регулярно протягом декількох місяців.

При сильному випаданні волосся роблять маски з маслом рицини і спиртом, змішуючи їх в рівних частинах. Суміш олії і спирту тримають на шкірі голови і волоссі не менше півгодини, а потім миють голову зі своїм шампунем по типу волосся. Щоб зупинити випадіння волосся, треба робити таку процедуру протягом 2-х місяців, 3 рази на тиждень.

Якщо ж вії стали рідкісними і слабкими, їх на ніч змащують маслом рицини: можна робити це через день, або 2-3 рази на тиждень.

Протипоказань до застосування масла рицини (касторової) не так багато: це гіперчутливість і вагітність; не слід застосовувати його і дітям до 6 років. Протипоказано його застосування при отруєннях жиророзчинними хімічними речовинами.

Автор: Гатаулина Галина

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www. inmoment. ru обов’язкове.

Comments are closed.