Православний Прихід храму ікони Божої Матері – Всіх скорботних радість – м Канаш ЧР Канашський Єпархії Руської Православної Церкви (Московський Патріархат)

Як правильно хреститися.

Як правильно хреститися

Дуже часто доводиться бачити – віруючі люди, помногу років відвідують богослужіння, хрестяться абсолютно неправильно… Один махає рукою навколо себе, ніби мух відганяє; другий склав пальці в щіпку, і здається, що він не хреститися, а обсипає себе сіллю; третій – з усього розмаху забиває пальці в лоб, немов цвяхи. Що вже говорити про найпоширенішу помилку, коли руку не дотягують до плечей, опускаючи десь біля шиї. Дрібниця? Дурниці? Формальності? Ні, ні в якому разі. Ще святитель Василій Великий писав: «У Церкві все благовидно і по чину та буває». Хресне знамення – видиме свідоцтво нашої віри. Щоб дізнатися, православний перед тобою чи ні, треба просто попросити його перехреститися, а по тому, як він це зробить і чи зробить взагалі, все стане ясно. Та й згадаємо євангельське: «Вірний в малому і в великому вірний» (Лк. 16, 10). Сила хресного знамення надзвичайно велика. Багаторазово в Житіях Святих зустрічаються розповіді про те, як бісівські чари розсіювалися після одноразового зображення на людині Хреста. Тому ті, хто недбало, метушливо і неуважно хреститься, попросту радують бісів.

Хресне знамення – це мале священнодійство, в якому християнин, зображуючи на собі знамення (знамення – знак церковнослов’янської.) Хреста Господнього з призиванням Божого Імені, привертає на себе (або на того, кого він осіняє, наприклад, свою дитину) Божественну Благодать Святого Духа.

Благодатна сила дана хресним знаменням тому, що Христос Своєю смертю на Хресті, що є актом найбільшого Божественного самопожертву з любові до Свого погибающему творінню, переміг Сатану з його гординею, звільнив людину від рабства гріха, освятив Хрест як переможну зброю, і дарували це Зброя нам для боротьби з ворогом роду людського – дияволом. Нам же, православним християнам, має знати, що хресне знамення тоді тільки має благодатну силу, коли відбувається благоговійно і правильно.

Так як же хреститися, причому правильно хреститися, як хрестяться православні?

“безладні махання біси тільки радіють”, – говорить нам досвід святих отців. Так от, щоб не радувати, але проганяти нечистих духів хресним знаменням і отримувати від Бога благодатне освячення, здійснювати його покладено так:

Ми складаємо пальці правої руки так: три пальці (великий, вказівний і середній) складаємо разом пучками рівно, а два останніх (безіменний і мізинець) пригинаємо до долоні.

Складені разом три пальці висловлюють нашу віру в Бога Отця, Бога Сина і Бога Святого Духа як єдиносущну і нероздільну Трійцю, а два пальці, пригнуті до долоні, означають, що Син Божий по втіленні Своєму, будучи Богом, став людиною, тобто означають Його дві природи – Божу і людську.

Осіняти себе хресним знаменням треба не поспішаючи:

(1) покласти його на лоб – для освячення нашого розуму,

(2) на живіт (трохи вище пупка (2см) – в районі сонячного сплетіння) – для освячення наших внутрішніх почуттів,

(3) на праве плече

(4) і потім на ліве – для освячення наших сил тілесних.

Коли ми хрестимося не під час молитви, то подумки, про себе, говоримо: “В ім’я Отця і Сина і Святого Духа, амінь”, висловлюючи цим нашу віру у Пресвяту Трійцю і наше бажання жити і трудитися на славу Божу. < / p>

Слово “амінь” – значить: Поправді, правда, нехай буде так.

Опустивши праву руку, можна робити уклін.

Про тих же, які знаменують себе всією п’ятірнею, або кланяються, що не закінчивши ще хреста, або махають рукою своєї по повітрю або по грудях своєї, святитель Іоанн Златоуст сказав: «Тому несамовитому махання біси тільки радіють». Навпаки, хресне знамення, скоєне правильно і неквапливо, з вірою і благоговінням, лякає бісів, утішаєт гріховні пристрасті і привертає Божественну благодать.

Усвідомлюючи свою гріховність і негідність перед Богом, ми, на знак нашого смирення, супроводжуємо нашу молитву поклонами. Вони бувають поясними, коли нахиляємося до пояса, і земні, коли, кланяючись і стаючи на коліна, торкаємося головою землі.

«Звичай робити хресне знамення бере початок з часів апостольських» (Полн. Правосл. богослов. енціклоп. Словник, СПб. Изд. П. П.Сойкіна, б. г. с. 1485) .Під час Тертуліана хресне знамення вже глибоко увійшло в життя сучасних йому християн. У трактаті «Про вінці воїна» (близько 211 р) він пише, що ми захищаємо своє чоло хресним знаменням при всіх обставинах життя: входячи в будинок і виходячи з нього, одягаючись, возжігая світильники, лягаючи спати, сідаючи за яке-небудь заняття.

Хресне знамення не є лише частиною релігійного обряду. Насамперед, це – велике зброю. Патерики, Отечник і житія святих містять багато прикладів, які свідчать про ту реальної духовній силі, якою володіє образ Хреста.

Навіщо люди хрестяться, коли проходять повз храм чи монастиря? Чи обов’язково треба хреститися?

Православний християнин за правилами благочестя, проходячи повз храм, повинен зупинитися, благоговійно осінити себе хресним знаменням і поклонитися храму Божого, віддаючи цим славу Божу Господу нашому Ісусу Христу, Який заради нас і нашого спасіння зійшов з небес, втілився від Духа Святого і Марії Діви і став чоловіком. Був розп’ятий на хресті за гріхи наші. Похований, воскрес і вознісся на небеса і сів по правиці Отця Небесного, щоб по другому Своєму пришесті у славі з усіма Святими і Ангелами судити кожного за його вчинками. Тобто своїм поклонінням християнин публічно сповідує віру Православної Церкви в Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа. А про тих, хто соромиться такої сповідання, Господь сказав: «хто буде Мене та Моєї науки соромитися в роді цім перелюбнім та грішному, того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Свого Отця з Анголами святими» (Мк. 8, 38).

Ми називаємося християнами, бо віруємо в Бога так, як навчив нас вірувати Сам Син Божий, Господь наш Ісус Христос. Ісус Христос не тільки навчив нас правильно вірувати в Бога, але й врятував нас від влади гріха і вічної смерті.

Син Божий Ісус Христос, по любові до нас, грішних, зійшов з неба і, як проста людина, постраждав замість нас за наші гріхи, був розп’ятий, помер на хресті і на третій день воскрес.

Так безгрішний Син Божий хрестом Своїм (тобто стражданнями і смертю на хресті за гріхи всіх людей, усього світу) переміг не тільки злочин, а й саму смерть – воскрес із мертвих, і зробив хрест знаряддям Своєї перемоги над гріхом і смертю.

Як переможець смерті – воскреслий в третій день – Він спас і нас від вічної смерті. Він воскресить усіх нас, померлих, коли настане останній день світу, воскресить для радісного, вічного життя з Богом.

Хрест є знаряддя чи знамено перемоги Христової над гріхом і смертю.

Ось чому, щоб засвідчити нашу віру в Ісуса Христа, Спасителя нашого, ми носимо на тілі хрест, а під час молитви зображуємо на собі правою рукою знак хреста, тобто осіняємо себе хресним знаменням (хрестимося).

Хресне знамення дає нам велику силу відганяти і перемагати зло і творити добро, але тільки ми повинні пам’ятати, що хрест слід покладати правильно і неквапливо, інакше буде не зображення хреста, а звичайні помахи рукою, від чого біси тільки радіють. Недбалим чинячи хресне знамення, ми показуємо свою нешанобливість до Бога – грішимо, гріх цей називається блюзнірством.

Осіняти себе хресним знаменням, або хреститися, потрібно: на початку молитви, під час молитви і після закінчення молитви, а також, при наближенні до всього святого: коли входимо в храм, коли прикладаємося до хреста, до ікони і т. п. Хреститися потрібно і у всіх важливих випадках нашого життя: в небезпеці, в горі, в радості і т. д.

Як благословляти дітей

Батьки – посередники між дітьми і Богом. Благословенням дітей вони закликають на дітей Божу благодать. Хресне знамення накладається на лоб, на живіт, на праве плече, потім на ліве плече і подумки або вголос вимовляється: «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Про себе або вголос просять: «Господи, благослови!». Благословляють дітей вранці, вдень, ввечері, в будь-який час. Особливо, відправляючи в дитячий сад, в школу, при виході з вдома, перед сном.

При підготовці матеріалу використовувалися наступні праці:

“Закон Божий”, протоієрей Серафим Слобідської.

“Ази православ’я”, К. Слєпінін

Comments are closed.