Телевідеокомпанія Ісламський Світ

Хадж паломництво мусульман до Мекки до мечеті Кааба і місто пророка Медину

Що таке ” Хадж “?

Хаджем називають щорічне паломництво мусульман до священних місць міста Мекки.

Хадж є одним з п’яти стовпів ісламу. Особливість цього стовпа полягає в тому, що він повинен бути виконаний в певний місяць і лише на території Мекки. Кожен мусульманин і мусульманка при наявність можливості повинні хоча б один раз у житті здійснити паломництво до мечеті Аллаха Каабі, тобто Хадж.

Про порядок здійснення ритуалів під час хаджу є спеціальні фільми та книги. Хадж повинен відбуватися строго у відповідності з тими приписами, які залишив після себе пророк Аллаха Мухаммад (хай благословить його Аллах і вітає).

Існує кілька видів паломництва:

обов’язковий – хадж аль-Іфрад,

умра (або малий хадж),

хадж ат-таматтуа ndash; це поєднання цих видів паломництва.

Варто відзначити, що пророк Мухаммад, будучи пророком ісламу за своє життя здійснив хадж всього один раз. На це було безліч причин, але основна полягала в тому, що довгий час Мекка і її святині знаходилися в руках многобожників і язичників, які не дозволяли мусульманам здійснювати хадж до вдома Аллаха в Мецці.

Своє єдине паломництво пророк Мухаммад зробив поєднуючи Хадж і Умру.

Про життя пророка Мухаммада ви можете подивитися фільм ” Мухаммад посланник Бога ” на нашому сайті.

Історія Хаджу

Ритуали Хаджу строго розписані по днях. У певні дні слід робити чітко певні ритуали, як ” таваф raquo ;, стояння на горі Арафа, побиття камінням Шайтана, біг між горами Сафа і Марва і т. п. Ритуали хаджу завершуються обрядом жертвопринесення, і великим святом Ід аль Адха (Курбан-байрам).

Насправді багато з обрядів Хаджу мають давню історію і сходять до пророків ісламу Ибрахиму (Аврааму) і Ісмаїлу (Ізмаїлу). Адже саме вони побудували перший будинок для поклоніння Аллаху на землі ndash; Каабу, яка знаходиться на території сучасної Мекки.

Звідти ж іде історія жертвопринесення, коли Всевишній Аллах побажав перевірити свого пророка Ібрагіма і наказав йому принести в жертву свого улюбленого сина Ісмаїла. Покірний пророк був готовий виконати цей наказ, але Всевишній скасував цей наказ, замінивши Ісмаїла на жертовного баранчика.

Ця історія знаходить своє відображення в сучасному святі жертвопринесення Курбан-байрам.

Про хаджі багато разів сказано в сурах священного Корану.

Сподобалася стаття, поділися з друзями.

Comments are closed.