VERA: ЦЕРКОВНИЙ ПОРТАЛ

VERA. ЦЕРКОВНИЙ ПОРТАЛ

Отче наш, що єси на небесах!

Так святиться ім’я Твоє,

нехай прийде Царство Твоє,

нехай буде воля Твоя,

яко на Небеси, і на землі.

Хліб наш насущний

дай нам днесь;

і прости нам провини наші,

Як правильно хреститися

28.07.2015 | Автор: admin

Дуже часто доводиться бачити – віруючі люди, помногу років відвідують богослужіння, хрестяться абсолютно неправильно… Один махає рукою навколо себе, ніби мух відганяє; другий склав пальці в щіпку, і здається, що він не хреститися, а обсипає себе сіллю; третій – з усього розмаху забиває пальці в лоб, немов цвяхи. Що вже говорити про найпоширенішу помилку, коли руку не дотягують до плечей, опускаючи десь біля шиї. Дрібниця? Дурниці? Формальності? Ні, ні в якому разі. Ще святитель Василій Великий писав: «У Церкві все благовидно і по чину та буває». Хресне знамення – видиме свідоцтво нашої віри. Щоб дізнатися, православний перед тобою чи ні, треба просто попросити його перехреститися, а по тому, як він це зробить і чи зробить взагалі, все стане ясно. Та й згадаємо євангельське: «Вірний в малому і в великому вірний» (Лк. 16, 10). Сила хресного знамення надзвичайно велика. Багаторазово в Житіях Святих зустрічаються розповіді про те, як бісівські чари розсіювалися після одноразового зображення на людині Хреста. Тому ті, хто недбало, метушливо і неуважно хреститься, попросту радують бісів.

Хресне знамення це мале священнодійство, в якому християнин, зображуючи на собі знамення (знамення знак церковнослов’янської.) Хреста Господнього з призиванням Божого Імені, привертає на себе (або на того, кого він осіняє, наприклад, свою дитину) Божественну Благодать Святого Духа.

Благодатна сила дана хресним знаменням тому, що Христос Своєю смертю на Хресті, що є актом найбільшого Божественного самопожертву з любові до Свого погибающему творінню, переміг Сатану з його гординею, звільнив людину від рабства гріха, освятив Хрест як переможну зброю, і дарували це Зброя нам для боротьби з ворогом роду людського дияволом. Нам же, православним християнам, має знати, що хресне знамення тоді тільки має благодатну силу, коли відбувається благоговійно і правильно.

Так як же хреститися, причому правильно хреститися, як хрестяться православні?

безладно махання біси тільки радіють , говорить нам досвід святих отців. Так от, щоб не радувати, але проганяти нечистих духів хресним знаменням і отримувати від Бога благодатне освячення, здійснювати його покладено так:

Ми складаємо пальці правої руки так: три пальці (великий, вказівний і середній) складаємо разом пучками рівно, а два останніх (безіменний і мізинець) пригинаємо до долоні.

Складені разом три пальці висловлюють нашу віру в Бога Отця, Бога Сина і Бога Святого Духа як єдиносущну і нероздільну Трійцю, а два пальці, пригнуті до долоні, означають, що Син Божий по втіленні Своєму, будучи Богом, став людиною, тобто означають Його дві природи – Божу і людську.

Осіняти себе хресним знаменням треба не поспішаючи:

(1) покласти його на лоб для освячення нашого розуму,

(2) на живіт (трохи вище пупка (2см) в районі сонячного сплетіння) для освячення наших внутрішніх почуттів,

(3) на праве плече

(4) і потім на ліве для освячення наших сил тілесних.

Коли ми хрестимося не під час молитви, то подумки, про себе, говоримо: В ім’я Отця і Сина і Святого Духа, амінь , виражаючи цим нашу віру у Пресвяту Трійцю і наше бажання жити і трудитися на славу Божу.

Слово амінь значить: Поправді, правда, нехай буде так.

Опустивши праву руку, можна робити уклін.

Про тих же, які знаменують себе всією п’ятірнею, або кланяються, що не закінчивши ще хреста, або махають рукою своєї по повітрю або по грудях своєї, святитель Іоанн Златоуст сказав: «Тому несамовитому махання біси тільки радіють». Навпаки, хресне знамення, скоєне правильно і неквапливо, з вірою і благоговінням, лякає бісів, утішаєт гріховні пристрасті і привертає Божественну благодать.

Усвідомлюючи свою гріховність і негідність перед Богом, ми, на знак нашого смирення, супроводжуємо нашу молитву поклонами. Вони бувають поясними, коли нахиляємося до пояса, і земні, коли, кланяючись і стаючи на коліна, торкаємося головою землі.

«Звичай робити хресне знамення бере початок з часів апостольських» (Полн. Правосл. богослов. енціклоп. Словник, СПб. Изд. П. П.Сойкіна, б. г. с. 1485) .Під час Тертуліана хресне знамення вже глибоко увійшло в життя сучасних йому християн. У трактаті «Про вінці воїна» (близько 211 р) він пише, що ми захищаємо своє чоло хресним знаменням при всіх обставинах життя: входячи в будинок і виходячи з нього, одягаючись, возжігая світильники, лягаючи спати, сідаючи за яке-небудь заняття.

Хресне знамення не є лише частиною релігійного обряду. Насамперед, це – велике зброю. Патерики, Отечник і житія святих містять багато прикладів, які свідчать про ту реальної духовній силі, якою володіє образ Хреста.

Comments are closed.