Як дотримувати пост

Про дотримання посту в середу і п’ятницю

На те, щоб християнину поститися в середу і п’ятницю, є 69 апостольське правило. що свідчить: “Якщо єпископ чи пресвітер, чи диякон або иподиакон, або читець, чи співак у Святу Чотиридесятницю, тобто у Великий піст, і на протязі всього року по середах і п’ятницях не постять, нехай буде позбавлений сану, якщо тільки не перешкоджає йому тілесна хвороба: немічному дозволено, у міру сил, куштувати масла і вина. Якщо ж мирянин не постять (в певний час), та відлучиться “. Це ж підтверджують і святі отці. Так, священномученик Петро Олександрійський в 15 правилі покаяння каже: “Ми повинні поститися в середу і п’ятницю. У середу – унаслідок складеного іудеями ради про віддання Господа, а в п’ятницю – тому що в донині Він постраждав за нас” < / strong>.

Святитель Феофілакт Болгарський, наводячи слова з Євангелія від Марка: Через два дні була Пасха й Опрісноки. А первосвященики й книжники, як би взяти Його та забити (Мк.14,1), – дає словами цим наступне тлумачення: “У середу склали порада, тому і ми постимо в середовища” . < / p>

Священномученик Ігнатій Богоносець, звертаючись до Филип’ян, говорить наступне: “Не залишайте постити в середу і п’ятницю, роздаючи надлишок бідним”. Подібні настанови залишені нам та іншими святими отцями, наприклад, святителями Епифанием Кіпрським в Слові 75 проти єресей і Климентом Олександрійським в 7 книзі “Стромати”.

Свята Четирсдссятніца встановлена??Святою Церквою, щоб повернути нам первісну Адамову чистоту.

За творам митрополита Стефана Яворського

Про дотримання посту в середу і п’ятницю

Про пости, додержуються в Православній Церкві

Comments are closed.