Як ставити свічку за здравіє

Про церковну свічку

Церковна свічка – священне надбання Православ’я. Вона – символ нашого духовного союзу зі святою Матір’ю-Церквою. Свічки, які віруючі купують в храмі, щоб поставити в свічники біля ікон, мають кілька духовних значень: оскільки свічка купується, вона є знак добровільної жертви людини Богу і храму Його, вираз готовності людини до послуху Богові (м’якість воску), його прагнення до обоження, перетворенню в нову тварюка (горіння свічки). Свічка є також свідчення віри, причетності людини до Божественного світла. Свічка виражає теплоту і полум’я любові людини до Господа, Матері Божої, Ангела або святого, біля ликів яких віруючий ставить свою свічку.

Запалювання свічок у храмі – це частина служби, це хлібна жертви Богові, і як можна порушувати благочиння у храмі негідним, неспокійною поведінкою, також не можна створювати безлад, передаючи через весь храм під час служби свою свічку або, ще гірше, протискуючись до свічнику, щоб поставити її самому.

Якщо хочеш поставити свічку – приходь до початку служби. Гірко бачити, як прийшли в храм до середини служби, які запізнилися, в найвідповідальніші і урочисті моменти богослужіння, коли все завмирає в подяці Богові, порушують благочиння у храмі, передаючи свої свічки, відволікаючи інших віруючих.

Якщо хто запізнився на службу – нехай дочекається закінчення богослужіння, а потім, якщо у нього є таке бажання або нужда, поставить свічку, не відволікаючи інших і не порушуючи благочиння.

Купівля свічок є мала жертва Богу і Його храму, жертва добровільна і необтяжлива. Тому бажано купувати свічки в тому храмі, куди прийшов молитися. Дорога свічка зовсім не благодатніша маленькою. Немає і обов’язкових правил, куди і скільки свічок повинні ставити віруючі. Однак за традицією в першу чергу ставиться свічка до Свята або шанованої храмової ікони, потім до мощів святого, якщо такі є в храмі, своєму святому (ім’я якого носиш), а вже потім за здравіє чи за упокій. За померлих свічки ставлять на переддень у розп’яття, подумки промовляючи: «Пом’яни, Господи, покійного раба Твого (ім’я) і прости його гріхи, вільні і невільні, і даруй йому Царство Небесне».

Про здоров’я або в якій-небудь нужді зазвичай свічки ставлять Спасителю, Божої Матері, святому великомученику і цілителю Пантелеімону, а також тим святим, кому Господь дарував особливу благодать зцілювати хвороби і подавати допомогу в різних потребах.

Поставивши свічку перед обраним тобою угодником Божим, подумки вимовив: «Святий угоднику Божий (ім’я), моли Бога про мене, грішного (або ім’я, за кого просиш)».

Потім треба підійти і, перехрестившись і вклонившись, прикластися до ікони.

Треба пам’ятати: щоб молитви дійшли, молитися святим угодникам Божим треба з вірою в силу їх клопотання перед Богом і зі словами, що йдуть від серця.

Якщо ставиш свічку до образу всіх святих, зверни розум свій до всього сонму святих і всьому небесному і молися: «Вси святії, моліть Бога за нас». Всі святі про нас завжди Бога молять. Він же один усіх милує, а до прохань святих Своїх завжди поблажливий буває.

Comments are closed.